Ragnarok 1982 - 83

Med forestillingen Ragnarok prøvede jeg at indfange den nordiske grundfortælling.
Begyndende med skabelsen, af kosmos og af menneskene, begyndende med Ask og Embla. Skabelsen havde miniholdet ansvar for. Derefter fulgte historien om Balder, den unge gudesøn, som alle elskede. Men som alligevel blev sørgelig ramt til døde af sin halvbror, Loke, ved hjælp af misteltenen. 

Den havde man glemt at tage i ed i iveren efter at sikre drengen. Det var blot en snylteplante, den havde ikke liv i sig selv.
Således fortalte de gamle nordboer om hvordan, snylteplanterne, det onde og døden, kom ind i verden. Sådan svarede de på disse store fundamentale spørgsmål alle mennesker har stillet sig selv til alle tider og søgt at besvare i deres myter, deres grundfortællinger.

Med dødens indtrængen, træder Ragnarok nærmere. Forestillingen sluttede med Ragnarok, hvor det store livstræ, AskYgdrasil styrter i havet med alt liv. Men en rest af træet bliver tilbage og jorden stiger grøn og herlig op af havet igen.
Da vender alt liv tilbage. Forrest kommer Balder, der måske ikke længere kaldes Balder. Den gamle verden er gået under, som den hidtil var, og en ny epoke er begyndt.
Måske hed Balder nu Jesus Kristus.? Man ved at da budskabet om Jesu opstandelse nåede nordboerne, knyttede de det til håbet om Balders genkomst fra de døde.

Hovedpersonen i forestillingen var en ung dreng, som ville have besked m.h.t. alt det han gik og spekulerede over og som det var svært at få andre mennesker til at forklare. Til sidst går han til guderne selv. De giver ham svar.
Ideen til denne skikkelse havde jeg fra Snorre Sturlassons afsnit Gylfaginning, fra den ældre Edda, hvor han på en meget pædagogisk måde, får fortalt den nordiske mytologi gennem de svar guderne giver drengen.

Alle scener og alle skuespillere står levende i erindringen og jeg synes billederne, som igen er taget af Ole Jørgensen fortæller så meget. Der er kun en replik jeg vil nævne fra stykket som sidder mejslet i sindet og det Hermods replik da Balders mor fortvivlet spørger, hvem der vil ride til Hel og hente Balder hjem:
”Jeg vil ride Helvejen og hente Balder tilbage.” Det var Torbjørn, der havde denne rolle. Det glemmer vi aldrig. Ære være Torbjørns minde. Vi bærer ham med i vore hjerter.


Se flere fotos fra forestillingen


Se børnenes skitser til forstillingen

I 2006 udkom min bog ”Vølvens Stemme- den nordiske grundfortælling med fotografier fra Norden af fotograf Kirsten Klein. Der fortæller jeg historien fra ”Ragnarok” på en Cd. der følger med bogen, med musik komponeret af Chr. Risgaard

Bog/mCD kan skaffes gennem boghandlere over hele landet eller rekvireres direkte fra Vestjyllands Højskole/Ringkøbing. Den koster 200Kr.

Måske er der nogen af jer, der kunne tænke sig at høre historien igen. Nogen har måske selv børn og kunne tænke sig at høre historien sammen med dem og selv fortælle om den gang i spillede i ”Balder.”